?

Hvordan vite at en elsker en person?

Kvinne 21 . 19 Mars 2020
Spørsmål

Jeg har vært sammen med kjæresten min ca 4 mnd nu. I det siste dagene har han sagt ting som "er det derfor du elsker meg" og "det er derfor jeg elsker deg" og lignende. Vi har ikke sagt til hverandre at vi elsker hverandre enda og begynner å lure på om vi er på veldig forskjellige plasser i forholdet som bekymrer meg litt. Jeg vet ikke hvordan det føles å elske noen heller; er det normalt å ikke vite hvordan dette føles?

Kvinne (21)
Fagperson svarer
Hei

Ut i fra det du skriver får jeg inntrykk av at du og kjæresten din lurer på litt av det samme. Å gå inn i et forhold skaper et behov for å bli bekreftet av den andre. Usikkerhet på om den andres følelser er like sterke som ens egne kan være en underliggende bekymring hos begge.

Hans spørsmål til deg "er det derfor du elsker meg" handler muligens om at han har behov for å få bekreftelse fra deg. Han kjenner kanskje på en usikkerhet på om han er er tilstrekkelig for deg. Når han sier "det er derfor jeg elsker deg", er dette sannsynligvis et kompliment til deg og en bekreftelse på de sidene ved deg han liker. Han prøver å gi deg trygghet. 

Å vite med sikkerhet hva det vil si å elske noen, er ikke lett og det kan være vanskelig å beskrive dette med ord. Noen elementer som kanskje kan være beskrivende er lidenskap og kjærlighet kombinert med trygghet og aksept. For at et forhold skal kunne være bærekraftig og stabilt bør disse elementene være gjensidige i tilstrekkelig grad.  

Det er ikke uvanlig å være usikker iblant. Kjæresteforhold og følelser utvikler seg gjerne over tid. Det er ikke sikkert at disse følelsene utvikler seg helt likt og samtidig hos begge. Derfor kan det være lurt å være tålmodig og bruke tiden til å bli enda bedre kjent med hverandre.  

Vennlig hilsen

Sosionomen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?